Özyeğin Üniversitesi, Çekmeköy Kampüsü Nişantepe Mahallesi Orman Sokak 34794 Çekmeköy İstanbul

Telefon : +90 (216) 564 90 00

Fax : +90 (216) 564 99 99

info@ozyegin.edu.tr

30.03.2023 - 30.03.2023

Black Lives Matter ve Me Too Hareketlerinin Kesişimsellikleri Üzerine Bir Çalışma

Özyeğin Üniversitesi
Orman Sk
Nişantepe Mahallesi, Çekmeköy, İstanbul 34794

Sevgili meslektaşlarımız ve öğrencilerimiz,

Uluslararası İlişkiler Bölümü sizleri lisansüstü seminerleri dizisi kapsamında 30 Mart Perşembe günü 12:30 saatinde Scola 460’ta Dr. Başak Taraktaş'ın  “Black Lives Matter ve Me Too Hareketlerinin Kesişimsellikleri Üzerine Bir Çalışma” başlıklı konuşmasına davet ediyor.

Hepinizi aramızda görmekten mutlu oluruz.

Özet 

Dünya çapında viral olmuş iki sosyal hareket Black Lives Matter ve MeToo aktif olarak birbirlerini desteklemektedir. Bu makale, bu hareketlerin kesiştiği noktada ne tür şikayet ve taleplerin öne çıktığını incelemektedir. Kesişimsellik teorisine (Crenshaw, 1990) dayanarak, en göze çarpan taleplerin daha fazla insanın hemfikir olduğu geniş temalarla mı yoksa kesişen grupların (siyah transgender kadınlar gibi) -kimilerine ayrıştırıcı gelen- belirli şikayetleri ve talepleriyle mi ilgili olduğunu ortaya çıkarmaya çalışıyoruz. Laclau'ya (2007) dayanarak, kesişimsellikle ilgili daha geniş ve daha belirsiz temaların daha spesifik temalara üstün geldiğini bulmayı bekliyoruz. Bir tema ne kadar geniş ve belirsiz ise, yankı uyandırdığı kitle de o kadar geniş oluyor. Bu hipotezi, Ocak 2020'den Aralık 2021'e kadar Twitter'ın API'sini kullanarak derlediğimiz büyük bir tweet veri kümesi üzerinde test ediyoruz. Aktivistlerin kullandığı en göze çarpan temaları ve çerçeveleri belirlemek için bu verilere ağ analizi ve konu modellemesi uyguladık. Ön bulgularımız hipotezimizi desteklemektedir. En göze çarpan temalar ırk eşitliği, cinsel istismar ve polis şiddeti ile ilgilidir.

Dr. Öğr. Üyesi Başak Taraktaş

Başak Taraktaş, Boğaziçi Üniversitesi'nde Siyaset Bilimi yardımcı doçenti ve Marie Sklodowska-Curie bursiyeridir (H2020-MSCA-IF-2020 #101028566). Araştırmaları, toplumsal hareketler ve rejim değişikliği alanındaki kolektif eylem ve fikir dinamiklerine odaklanıyor ve ağ analizi ve aktör bazlı modelleme gibi hesaplamalı sosyal bilim tekniklerini karşılaştırmalı tarihsel analizle birleştiriyor. Dr. Taraktaş şu anda Dia-Pol adlı Horizon 2020 projesi üzerinde çalışıyor. Bu proje, a) Me Too ve Black Lives Matter hakkındaki sosyal medya tartışmalarının ne zaman diyaloğu teşvik edip kutuplaşmayı tetiklediğini, b) bu ​​hareketlerdeki kesişimselliğin rolünü ve c) Black Lives Matter'ın karşı hareketlerinin içindeki çerçeveleme çeşitliliği inceliyor. Dr. Taraktaş’ın çalışmaları Social Networks, Government and Opposition, Plos One ve Journal of Contemporary European Studies dergilerinde yayınlanmıştır.