Özyeğin Üniversitesi, Çekmeköy Kampüsü Nişantepe Mahallesi Orman Sokak 34794 Çekmeköy İstanbul

Telefon : +90 (216) 564 90 00

Fax : +90 (216) 564 99 99

info@ozyegin.edu.tr

21.11.2024 - 21.11.2024

Kitap Konuşmaları, Çağdaş Sümer: Düzenini Arayan Osmanlı: Eski Rejim'den II. Meşrutiyet'e Osmanlı'da Siyasal Çatışma ve Rejimler

Özyeğin Üniversitesi
Orman Sk
Nişantepe Mahallesi, Çekmeköy, İstanbul 34794

Uluslararası İlişkiler Bölümü olarak sizleri Çağdaş Sümer'in "Düzenini Arayan Osmanlı: Eski Rejim'den II. Meşrutiyet'e Osmanlı'da Siyasal Çatışma ve Rejimler" başlıklı son kitabı üzerine olacak olan konuşmasına davet ediyoruz. 


Özet: 

Osmanlı tarihini devlet-toplum karşıtlığı üzerinden okuyan ve özellikle İmparatorluğun uzun on dokuzuncu yüzyılında yaşanan siyasal çatışmaları milliyetçiliklerin kaçınılmaz mücadelesini merkeze alarak açıklamaya çalışan hâkim yaklaşımlar, giderek daha fazla itiraz ve eleştiriyle karşılaşmaktadır. Bununla birlikte, söz konusu hâkim yaklaşımların yerini alabilecek, bütünlüklü bir alternatif anlatının inşası için daha fazla kuramsal tartışma ve ampirik araştırmaya duyulan ihtiyaç azalmamıştır. Bu ihtiyacın giderilmesinde hayati önem taşıyan sınıf mücadelesi odaklı çözümlemeler, Osmanlı tarihyazımının ‘‘kayıp halkası’’ olmayı sürdürmektedir. Düzenini Arayan Osmanlı, Eski Rejimden II. Meşrutiyet’e uzanan uzun bir dönem boyunca Osmanlı İmparatorluğu’nda devlet oluşumunun farklı evreleriyle siyasal çatışma dinamikleri arasındaki ‘‘eş-kurucu’’ ilişkiye odaklanarak, sınıf mücadelesi odaklı bir anlatının oluşmasına ve ‘‘kayıp halkanın’’ ortaya çıkarılmasına katkıda bulunmayı amaçlamaktadır. Bir yandan Osmanlı eski rejiminin sonunu getiren kriz dinamiklerini ele alan çalışma, diğer yandan da demokratik devrim, pasif devrim ve karşıdevrim uğraklarının özgüllüklerini ortaya koyarak Marksist burjuva devrimi kuramını Osmanlı örneği üzerinden yeniden tartışmaktadır. İmparatorluğun farklı tarihsel coğrafyalarında sınıf mücadelesinin ürünü olan çeşitli siyasal çatışmaları ayrıntılı bir şekilde değerlendiren kitap, devlet-toplum, seçkin-madun, Müslüman-Gayrimüslim gibi ikiliklerin ötesine geçen bir çözümleme önermektedir. Düzenini Arayan Osmanlı, günümüzde büyük anlatılardan uzak durma ve aşırı uzmanlaşma eğilimleri nedeniyle bir kenara bırakılan 1960’ların verimli “düzen tartışmaları”nı yeni araştırma ve yaklaşımların ışığında sürdürmeye yönelik bir çağrı olarak da okunmalıdır.

 


 

Çağdaş Sümer Özgeçmiş:

1981 yılında Ankara’da doğdu. Lisans eğitimini Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi Uluslararası İlişkiler Bölümünde 2003 yılında tamamladı. Aynı üniversitede Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Anabilim Dalında doktora çalışmalarını sürdürdü. 2005-2016 yılları arasında ODTÜ Tarih Bölümünde araştırma görevlisi olarak görev yapan Çağdaş Sümer, doktorasını tamamladığı 2020 yılından bu yana akademik çalışmalarını Kapadokya Üniversitesi’nde sürdürmektedir. 2010 yılında Fatih Yaşlı ile Hegemonyadan Diktatoryaya Liberal-Muhafazakâr İttifak ve AKP kitabını derleyen Sümer'in sosyal bilimlerin farklı disiplinlerinde yirmiden fazla çevirisi bulunmaktadır.