Özyeğin Üniversitesi, Çekmeköy Kampüsü Nişantepe Mahallesi Orman Sokak 34794 Çekmeköy İstanbul
Telefon : +90 (216) 564 90 00
Fax : +90 (216) 564 99 99
info@ozyegin.edu.tr

Uygulamalı Bilimler Fakültesi Seminerleri – Güz 2025 – 4. Seminer
Değerli Uygulamalı Bilimler Fakültesi Öğrencilerimiz,
Seminer dersinizde misafir konuşmacı olarak Refika’nın Mutfağı’nın Kurucusu, Şef, YouTuber ve Yazar Sn. Refika Birgül’ü misafir edeceğimiz bilgisini paylaşırız. Seminerde ayrıca “Miras Türk Mutfağı Teknikleri 1” kitabının diğer yazarları olan Şef Burak Arpak, Şef Furkan Yılmaz, Şef Adile Sarıtaş ve Şef Osman Kınsun’u da konuk edeceğiz.
Tarih : Perşembe, 20 Kasım 2025
Saat : 14:40-15:30
Yer : AB3 #150 / Zeynep Alp Köseoğlu Oditoryumu

Sn. Refika Birgül, 19 Mayıs 1980’de İstanbul’da doğdu. İstanbul Amerikan Robert Koleji’nden mezun olduktan sonra Koç Üniversitesi’nde Psikoloji bölümünü bitirdi. Lisans eğitiminden sonra da London Business School’da liderlik eğitimi aldı. Mezun olduktan sonra IF İstanbul Bağımsız Filmler Festivali ve ardından İstanbul Kültür Sanat Vakfı (İKSV) organizasyon bölümünde çalıştı. Son olarak da Özel Doğan Hastanesi’nde yaklaşık 6 sene boyunca üst düzey yönetici ve genel müdür olarak görev yaptı. Tüm bu tecrübelerden sonra, içinden gelen sese kulak verip Refika’nın Mutfağı’nı kurdu.
Sn. Refika Birgül; mevsimsellik, yerel malzeme kullanımı ve temelleri yüzyıllar öncesine dayanan tekniklerle ancak bir o kadar da pratik ve güncel Türk yemeklerini eşsiz bir yorumla ele almasıyla tanınıyor.
Sn. Refika Birgül; Şubat 2017’de, şu an 2,6 milyonu aşkın takipçisi olan “Refika’nın Yemek Okulu” YouTube kanalını kurdu. Bu kanalın amacı, herkesin mutfakla ilgili gereksinim duyduğu bilgilere kolay, hızlı ve ücretsiz bir şekilde ulaşabilmesidir. 2020 yılında da tüm dünyaya mutfakla ilgili ve ayrıca memleketimizin yemek kültürüyle ilgili bilgileri, teknikleri paylaşmak üzere İngilizce içeriklerin üretildiği “Refika’s Kitchen” YouTube kanalı yayına başladı.
Sn. Refika Birgül; YouTube’daki varlığının yanı sıra 2010 yılından bu yana yemek kitabı ve gazete yazarı ve televizyon programcısı olarak 7 yıl boyunca Hürriyet Cumartesi ekinde gazete yazıları yazıp, 5 yemek kitabıyla 3 farklı TV programını da hayata geçirdi.
2013’te, kurucu ortağı olarak hayata geçirdiği “Refika’dan” markası ile Türkiye’nin, bu toprakların kıymetli el sanatlarını ve zanaatlarını, zanaatkârlarını korumayı amaç edinmiş, kendi tasarımı olan ürünleri de bu marka çatısında geliştirip üreterek, mutfakta insanların hayatını kolaylaştırmak üzere ilerlemektedir.
2025 yılında, 9 yıldır üzerinde titizlikle çalıştığı ve Türk mutfağını tarif veya tarih üzerinden değil, ilk kez teknikler üzerinden ele alarak, yemek yapmanın temel prensiplerini ve yöntemlerini detaylı şekilde açıkladığı “Miras: Türk Mutfağı Teknikleri 1” isimli kitabını çıkardı.
Sn. Refika Birgül, aynı zamanda Türkçe ve İngilizce Youtube kanalının, “Refika’yla Öze Dönüş” televizyon programının prodüksiyonunu gerçekleştiren, hem de çeşitli markalara yemek odaklı video ve fotoğraflar üreten “Börek Prodüksiyon” yapım şirketinin de kurucu ortağıdır.
Sn. Refika Birgül, Seminer dersinde “Miras: Teknikler Üzerinden Türk Mutfağını Anlamak, Anlatmak!” başlıklı bir sunum yapacaktır.